Over Carré

Tilburgers kennen Carré vaak beter als het voormalig St. Elisabeth Ziekenhuis aan de Jan van Beverweijckstraat. Zij herinneren zich de poliklinieken, de EHBO en de karakteristieke boog bij de hoofdingang die leidde naar de vierkante binnenplaats van het complex. Het gebouw is ontworpen door architect Eduard Cuypers en werd gebouwd in 1927. Het vormde samen met het gebied waar nu het Jan Wierhof en het Jan Ingenhouszpark zit het Elisabeth Ziekenhuis.

Voor de foto’s danken wij Regionaal Archief Tilburg. Zij bewaren de historische informatie van Tilburg en omstreken.

Toen in 1982 het Elisabeth Ziekenhuis een andere bestemming kreeg, werd een groot deel van het monumentale complex gesloopt. De herkenbare boogpoort, haar zijvleugel, het hoofdgebouw en een deel van de Klasse afdeling bleven behouden. Door de vierkanten binnenplaats werd het gebouw omgedoopt tot Carré.

Waar zich tussen 1929 en 1982 de kunst van een goed herstel door zusters, broeders en chirurgen werd beoefend, beoefenen nu ruim 87 creatieven uit diverse disciplines hun eigen kunst.

Carré werd een van de eerste broedplaatsen voor creatief talent in Nederland. Wat ooit begon als een unieke plek voor kunstenaars om een atelier te betrekken, is uitgegroeid tot een plek waar divers creatief talent samenkomt. Van architecten tot zangers, van beeldhouwers tot fotografen: Carré heeft het.

niekOver Carré